Wat is EPDM ?

 


Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer en behoort tot de kunststof groep rubber.
EPDM is een rubber dat voornamelijk in de automobiel-industrie wordt toegepast, in de vorm van raamkaders, slangen, bumpers, etc.
Door haar chemische structuur is EPDM zeer goed bestand tegen aantasting van buiteninvloeden, als UV, ozon, sterke zuren en basen en hoge en lage temperaturen.

Van alle rubbers is EPDM dus verreweg het meest geschikt voor buiten toepassingen in de bouw.

Belangrijkste eigenschappen EPDM-folie :

· Zeer lange levensduur (40 à 50 jaar).
Reeds 31 jaar toegepast als dakbedekking. De oudste EPDM-dakbedekking in Nederland stamt uit 1968 en vervult nog altijd haar functie op een garagedak in Born, Zuid-Limburg.
Van dit dak zijn gedurende deze 31 jaar elke 2 jaar monsterstukken genomen, welke vervolgens in het laboratorium van DSM kunstmatig verouderd werden. Na onderzoek van de materiaaleigenschappen blijkt dat het materiaal bij het bereiken van een ouderdom van 40 à 50 jaar nog ruimschoots voldoet aan de eisen die gesteld kunnen worden aan nieuw materiaal.
· Elastisch en weekmakervrij.
Aangezien EPDM een rubber is, bezit dit materiaal blijvend elastische eigenschappen. In vergelijking met andere kunststoffolies bevat EPDM géén halogenen, géén zware metalen en géén weekmakers. Emissies naar lucht en water zijn er niet.
· Recyclebaar.
Zowel afval dat ontstaat bij de produktie van membranen, folieafval bij de verwerking op het dak evenals oude folie-afdichtingen die gesloopt worden, zijn op economische wijze te recyclen. De molecuulketens worden hierbij weer afgebroken, zodat de oorspronkelijke bouwstenen weer vrijkomen waarmee weer nieuwe mengsels en dus nieuwe EPDM-folie geproduceerd kan worden.
· Resistent tegen UV, ozon en zure regen.
· Temperatuursbestendig van ± -40°C tot +100°C, kortstondig tot +250°C.
· Slijtvast, kontaktgeluidisolerend en antislip
.
Belangrijke eigenschappen bij een toepassing als galerijbekleding, waarbij het nadreunen van de betonplaten door het belopen sterk gereduceerd wordt.
Een EPDM-folie van 2 mm dikte geeft evenveel geluidsdemping als 2 cm gietasfalt (± 8 dB(A))
· Prefabriceerbaar tot grote afdekzeilen (membranen tot 3.000 m2).
Hierdoor is men minder weersafhankelijk, eigenlijk worden de afmetingen alleen beperkt door de transportmogelijkheden.

Resitrix MB
Een thermisch lasbare EPDM dakbaan voorzien van glasdraadwapening en aan de onderzijde voorzien van SBS hoogpolymeer afgewerkt met PE-folie, dikte 3,1 mm. Toepasbaar in losliggend geballaste, mechanisch bevestigde of gekleefde dakbedekkingssystemen. Levensduurverwachting 40 jaar. Compleet assortiment EPDM dakaccessoires uit  voorraad leverbaar

Resitrix SK Een thermisch lasbare EPDM dakbaan voorzien van glasdraadwapening en aan de onderzijde voorzien van zelfklevende SBS hoogpolymeer, dikte 2,5 mm. Toepasbaar in partieel- en volledig gekleefde dakbedekkingssystemen met hechtprimer FG 35. Levensduurverwachting 40 jaar.